comunidad/de política ficción/género

Travessies de descolonització

El febrer del 2012 es va celebrar a Barcelona el FEMIGRA, Congrés Internacional Feminisme i Migració: Intervenció Social i Acció Política, organitzat pel Grup Fractalitats en Investigació Crítica de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’associació Ningún Lugar.

Artistes, activistes, teòriques i interventores van obrir un espai de debat i reflexió sobre les diferents formes de frontera (físiques, socials, ideològiques,…) que intervenen actualment en els processos migratoris.

Per donar continuïtat a les reflexions i les propostes que durant el congrés van sortir, el setmanari de comunicació Directa ha inclòs en la programació dels Quaderns d’Illacrua diferents articles de les persones que van participar del congrés. Jo vaig tenir l’oportunitat de participar presentant conjuntament amb Lis Brusa, el projecte Cercles, un projecte del Casal dels Infants per a l’acció social als barris que es desenvolupa al districte VI de Badalona.

Per a la Directa, el FIC em va proposar escriure sobre la meva manera d’entendre la intervenció social i com els projectes d’intervenció poden ajudar a una millora de la convivència i de la participació comunitària de les persones amb les quals treballem.

Em vaig plantejar alguns interrogants:

Quin rol ocupa la intervenció social en la nostra societat? Quins perills comporten els projectes d’intervenció desenvolupats tant des de les organitzacions no governamentals com des dels serveis socials de l’administració pública? Com es pot fugir de l’assistencialisme i el paternalisme, com podem ‘descolonitzar’ la intervenció social?

Si voleu llegir l’article: seguiu aquest enllaç

Moltes gràcies al FIC i a la Directa per posibilitar aquest espai per compartir coneixements, reflexions i propostes d’actuació.

Deja un comentario